Nikah, bir çiftin evlenmesi için gerekli olan işlemdir. Bu sayede kişilerin aile kurması ve çift olarak sosyal haklardan faydalanması söz konusudur. Bu işlem aynı zamanda boşanma olması durumunda da her iki tarafın hakkını korur. İşlemleri başlatmanız için en önce reşit olmanız gerekmektedir. Hakim ya da kanuni olarak temsilcinizin müsaadesi olması gerekir.

 

Evlenmeye engel sağlıksal bir sorunu olmadığına dair raporun olması gerekir. Aldığınız nikah gününü ertelemek ya da iptal ettirmek için yine başvuruda bulunduğunuz belediyeye gitmeniz gerekiyor. Genellikle nikah gününüzden bir hafta önce erteleme ya da iptal için müracaatta bulunabilirsiniz. Bunu yapmamanız halinde nikahınız gerçekleşmese dahi ücreti sizden talep edilecektir.

 

 

Nikah Günü Almak İçin Yapılması Gerekenler

 

İlk olarak ikametinizin bulunduğu belediyeye gitmeniz gerekiyor. Evlenmek üzere müracaat ettiğinizi söylediğiniz takdirde istedikleri evrakların bir listesini size sunacaklardır. O sırada boş olan günleri de size bildirmeleri söz konusu olacaktır.

 

İşlemleri yaparken çiftin birlikte belediyede bulunması gerekir. Damat ya da gelinin tek başına bu işlemleri halletmesi mümkün değildir. Ancak her hangi birinin diğerine vekaletini vermesi halinde vekaleti alan kişi işlemleri tek başına yürütebilir.

 

Çiftten talep edilen belgeler; nüfus müdürlüğünden alınacak olan evlenme ehliyet belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı (nüfus cüzdanının eskimiş ya da yıpranmış olmaması gerekmektedir.) Evlenecek olan çiftin medeni hallerinin kimliklerinde doğru şekilde olması gerekir. Kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarına işlem yapılmaz.

 

Başvuru İçin Gerekli Belgeler 

 

Çiftin aile hekimlerinden alacakları sağlık raporları, her hangi bir hastalık olup olmadığına dair ve kan testleri yapılmalı, onaylı aile hekiminin vermiş olduğu sağlık raporu, çiftin son 6 ay içinde çektirmiş olduğu vesikalık fotoğraf, başvuru esnasında taraflar yaşını doldurmuş olmalı, 16 yaşından küçük olanlar için işlem yapılamaz.

 

16 yaşını doldurmuş olanlar için ise mahkeme aracılığı ile evlenebilir hükmünün çıkarılması gereklidir. Tüm bunların yanında bazı belediyeler bu evraklara ek belgeler isteyebilirler. Bunların hepsini yaptıktan sonra 6 ay içinde ikamet ettiğiniz bölgedeki evlenme memurluğuna müracaat edip nikah işlemlerinizi yapabilirsiniz. Evlenmeye karar veren ve kanunen engel bulunmayan kişiler belgeleri tamamlayarak yetkili kuruma başvurabilirler.

 

Sonrasında nikah için gün alırlar. Nikah gününde çiftler iki şahitle beraber hazır olurlar. İşlemlerin tamamı gerçekleştikten sonra çifte uluslararası evlenme cüzdanı verilir. Evlenme formları ilgili nüfus müdürlüklerine gönderilir ve müdürlük evlenmeyi tescil eder. Böylece tüm işlemlerin ardından evlilik birliği gerçekleşir. İlgili Link ; Gelinlik Seçimi Nasıl Yapılır

 

Nikâh, bir çiftin evlenmesi için gerekli olan işlemdir. Bu sayede kişilerin aile kurması ve çift olarak sosyal haklardan faydalanması söz konusudur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz