Türk tarihinden miras kalan kına gecesi, özellikle bayanlar arasında çok değerli ve mühim bir merasimdir. Hazırlıkları neredeyse bir ay önceden başlar ve büyük bir heyecanla yürütülür. Hatta bazıları tarafından o kadar önemsenir ki, bir şey eksik olmasın diye önceden alınacaklar ve yapılacaklar yazılır. Kına gecelerinde alınması gerekenler kız tarafından karşılanır ve onlar ilgilenir.

 

 

Ana Malzeme Kına

 

Adı üstünde olan kına gecelerinde en önemli malzeme ve ana ihtiyaç kınadır. Kınalarında birçok farklı çeşidi ve kalitesi vardır. Ele yakıldığında hemen tutması ve renk vermesi isteniyorsa, kınanın kaliteli olanı tercih edilmelidir. 1. kalite olan kına hem vücut için daha faydalı hem de kokusunu sevenler için daha keskin bir kokuya sahiptir. Kınanın yanında tavsiye edilecek olan kına örtüsü, kına tepsisi ve kına eldiveni de yeşil ve kırmızı olarak iki renkte olsa da en çok tercih edileni kırmızı olanıdır. İlgili  Link ; Nişan Tepsisi Modelleri

 

Kaftan veya Bindallı Giysisi 

 

Kına da merasim sahibinin giydiği giysi olan kaftan, tarzı ve duruşuyla Osmanlı kültüründen geldiğini ortaya koymaktadır. Bakıldığında Osmanlı’yı hatırlatır ve izleyenlerin huzurla dolmasını sağlar. Bazıları da kaftan yerine bindallıyı seçerler ki, oda Osmanlı tarzını yansıtan şahane bir kostümdür. Kaftan ve bindallının yanı sıra altına giyilecek kundura veya ayakkabı ve saçlara takılacak toka veya başörtüsü de aksesuar olarak giysiye uyumlu bir renkte seçilir.

 

İkramlıklar

 

Kınada ikram edilen iki şey vardır. Birincisi küçük parmağa yakılacak kınalardır. Her türlü modelde bulunacak ikramlık kınalar, kınanın sonunda davetlilere verilir. Şirin ve hoş bir görüntüye sahip olan gül şeklinde, çiçek şeklinde veya keseler içinde bulunan kınalar kimisi tarafından hatıra olarak saklanırken, kimisi tarafından ellere yakılır. İkramlık olarak alınan ikinci şey ise, kınanın vazgeçilmez malzemesi olan çerezlerdir. Kınadan birkaç gün önce toplu bir şekilde alınarak, küçük poşet veya keselere misafirlerin tahmini sayısına göre koyulur ve kınanın sonunda davetlilere ikram edilir. Çerezin yanında meyve suyu ikram etmek isteyenler, toplu şekilde 200 ml.lik meyve suyu alarak kına merasimin sonunda dağıtabilirler.

 

Kına İçin Ekstra Alınacaklar 

 

Tüm bunların yanında ekstra alınmak istenenler de vardır. Bunlar; davetliler için kına eldiveni veya kına gülü, kınadan hatıra kalacak olan isimlerin yazıldığı magnetler, kına sahibi aksesuar olarak dilerse kına tacı, tefler, bolca selpak ve mendil, fotoğraf çekimi esnasında kullanılan konuşma balonları veya anı çerçevesi ve kına yakılma esnasında gerekli olan mumlar  gibi malzemelerdir. Fakat bunlar tercihe kalmıştır.

 

Türk tarihinden miras kalan kına gecesi, özellikle bayanlar arasında çok değerli ve mühim bir merasimdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here